Fakültemizde Genç Türkologlar Çalıştayı Gerçekleştirildi

Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde Genç Türkologlar Çalıştayı Gerçekleştirildi

Fakültemiz öğrencilerine yönelik olarak Türk dili, Türk edebiyatı, Türk kültürü, Türk tarihi ve Türk sanatı alanlarındaki akademik çalışmaların yer aldığı ulusal katılımlı “Genç Türkologlar” çalıştayı gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Bostancı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz öğrencilerinin, dünyanın farklı üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ya da doktora aşamalarında öğrenim gören ve akademik çalışmalar yürüten öğrencilerle yarış edebilir seviyeye çıkmasına yardımcı olmak amacıyla başlatılan çalıştay üniversitemiz Türkoloji Kulübü tarafından düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Türkoloji Kulübü akademik danışmanı Dr. Öğr. Ü. Hüseyin Yıldız, Türkoloji kulübünün geçmişte gerçekleştirmiş oldukları faaliyetler hakkında bilgi vererek, fakültemiz bünyesindeki Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih ve Sanat Tarihi bölümlerinin öğrencilerini Genç Türkologlar Çalıştayı’nda Türkoloji adı altında bir araya getirdiklerini vurguladı. Yıldız, sözlerini kulüp kurulduğundan beri desteklerini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Dekanımız Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin başta olmak üzere, Dr. Öğr. Ü. Abdulkadir Öztürk, fakülte öğretim üyeleri ve öğrencilere teşekkür ederek bitirdi.

Dekanımız Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, “Bu tür etkinlikleri hazırlamak oldukça yorucudur, emek ve gayret ister. Genç arkadaşlarımızda bu gayreti fazlası ile görmek bizleri çok mutlu etmektedir. Teorik bilgilerimizin pratiğe dönüştürüldüğü, yapılan çalışmaların bilimsel platformlarda tartışılabildiği ve yorumlanabildiği bu tür etkinlikler öğrencilerimize oldukça fayda sağlayacaktır. Türk dili, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve sanatı konularında birçok sunumun yer aldığı bu çalıştayım katılımcılarımız için verimli bir şekilde geçmesini diliyorum. Çalıştayımıza katklarından dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Tarık Yarılgaç’a ve üniversitemiz yönetimine teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Yarınının akademisyenleri olmaya aday; lisans, lisansüstü ve doktora öğrencilerinin akademik işbirliğini kurmasına ve sürdürmesine vesile olan bilimsel faaliyetler Üniversitemizde düzenli olarak her yıl gerçekleştirilmektedir. Üniversitemizin sahip olduğu tecrübe ve güç, şehrimizin doğal potansiyeli ile birleştiğinde ülkemizin uluslararası ilişkilerine ve işbirliğine daha fazla katkı sağlamak mümkün olacak; amaçlarımıza yönelik olarak ulusal ve uluslararası araştırmalar kurumumuz bünyesinde artarak devam edecektir. Türk dili, edebiyatı, tarihi, sanatı ve kültürüyle ilgili akademik toplantılar Türkoloji, Türkiyat ya da Türklük bilimi adıyla yüz yılı aşkın bir süredir düzenlenmekte olup çok sayıda akademik çalışmaya zemin hazırlamaktadır. Bu kapsamda dil, folklor ve edebiyat alanlarında eş zamanlı pek çok inceleme ve araştırmanın, geleceğin Türkolog adayları tarafından sunulacağı bu çalışmanın filoloji ve edebiyat alanlarındaki bilimsel çalışmalara müspet yansımalarının olacağı açıktır. Geçen yıl Üniversitemiz bünyesinde düzenlenen I. Uluslararası Türk Dili ve Edebiyatı Öğrenci Sempozyumu’nun devamı niteliğinde olan bu çalıştayın; Ordu Üniversitesi öğrencilerinin, dünyanın farklı üniversitelerinde lisans, yüksek lisans ya da doktora aşamalarında öğrenim gören ve akademik çalışmalar yürüten öğrencilerle yarış edebilir seviyeye çıkmasına yardımcı olacaktır. Bu vesile ile çalıştayın gerçekleştirilmesinde emeği geçen başta düzenleme kurulu olmak üzere çalışmaya destek veren bütün akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Necip Fazıl Duru’nun oturum başkanlığını yaptığı çalıştayda öğrenciler alanlarında hazırlamış oldukları araştırmaların sunumunu gerçekleştirdiler. Sunum sonrası Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Dilanur Sipahi’ye; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri Balta, Deniz Bayram Görmez’e, Prof. Dr. Necip Fazıl Duru ise Sevdenur Çakır’a gerçekleştirmiş oldukları çalışmalarından dolayı teşekkür belgesi takdim etti.

14 oturumda toplam 43 çalışmanın sunumunun bulunduğu çalıştay iki gün boyunca devam etti. Çalıştay programında ayrıca Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi  tarafından  Türk Müziği konseri gerçekleştirildi.

Çalıştaydan Fotoğraflar